Tok opp lån for å gå over til bergvarme – likevel sparte de penger fra dag én

Den gamle bygården på Adamstuen i Oslo har en skjermet og fredelig bakgård. Det er nesten en liten park, med en skråning og store trær.

Du ville aldri gjettet at det under bakken gjemmer seg fem energibrønner som går dypt, dypt ned i grunnfjellet. Faktisk hele 260 meter.

Der nede, med en gang du er forbi 10-20 meters dybde, merkes ingenting til årstidene som herjer på overflaten. Grunnfjellet har nemlig en lun og helt stabil temperatur.

Idet den utnyttes, sparer det sameiet i Ullevålsveien 109 for veldig mye penger.

En tredjedel av prisen

– Vi hadde oljefyring før. Fyringsutgiftene i sameiet gikk fra 320 000 til 450 000 kroner i året, avhengig av hvor kald vinteren var, og prisen på oljen, forteller Ingvild Berrefjord. Hun er prosjektleder for sameiets overgang til bergvarme.

Energibrønnene ble boret av Elektropluss i løpet av en uke i 2015. De består av rør som fører væske ned i berget, der det ligger lagret gammel solenergi med, som Store norske leksikon forklarer det, et «lite varmebidrag fra jordens indre».

Grunnvarmen er helt upåvirket av vinteren ovenfor. Den kan riktignok ikke anvendes direkte til oppvarming – til det er den for kjølig. Den trenger en liten «boost», i form av en varmepumpe som drives av strøm fra strømnettet.

I sameiet i Ullevålsveien 109 får de omtrent to tredjedeler av varmen fra grunnen. Første hele år med dette systemet på plass, altså 2016, betalte de 136 294 kroner for oppvarming og varmtvann.

En tredjedel av hva de hadde i utgifter for olje.

– Selv med et lån på nesten to millioner og en kort nedbetalingstid på bare ti år, sparte vi penger fra dag én, sier Berrefjord.

Koblet på internett

Ullevålsveien 109 er en stor bygård med tre oppganger, reist i 1939. Den er typisk for sin tid, med en symmetrisk fasade i mur vendt ut mot gaten – som skjuler et system av store rør som sirkulerer vann og varme.

Den gamle oljefyren står fortsatt i kjelleren, ubrukt – omgitt av mye mer moderne utstyr.

En foranledning til at de valgte bergvarme, var at naboene hadde fått det fra Elektropluss og var godt fornøyde. I kontrast til dem, tok Ingvilds sameie med noen tilleggstjenester som gjorde installasjonen litt dyrere – men som hun likevel mener er gull verd.

– Vi fikk blant annet renset alle rørene og det gamle radiatoranlegget for rust og plakk, forteller hun.

Rundt den gamle oljefyren i kjelleren finnes også noen ekstra «gadgets». Blant annet har de et såkalt Air-Sep-system, som fjerner luft fra systemet og regulerer trykket i rørene.

– Men mest gull er det at hele systemet er koblet på internett, så det kan overvåkes av Elektropluss. Hvis de oppstår en feil, kan de fjernstyre anlegget og se på det, sier Berrefjord.

Hvorfor bergvarme?

Mye er skjedd siden gården ble bygget for oljefyring i 1939. Skal du endre fyringssystem, har du flere valg enn bergvarme.

– Vi så også på bioolje, pellets, fjernvarme og solfangere på taket. Vi har tilknytning til fjernvarme rett utenfor, og det ville kostet 30 000 å kobles på, sier Ingvild Berrefjord.

Likevel gikk de altså for alternativet som krevde en investering på nærmere to millioner.

Det er blant annet, forklarer Berrefjord, fordi prisen på fjernvarme justeres etter prisen for olje eller strøm – slik at fellesutgiftene per måned ville forblitt de samme.

– Hver leilighet betalte rundt 10 000 i året da vi fyrte med olje, og de ville betalt 10 000 for fjernvarme. Nå betaler de 9 000, og det inkluderer både varmen, avdrag og renter på lånet, sier hun.

– Når det er nedbetalt, etter ti år, blir det 3 000 i året.

Det betyr altså en forskjell på 7 000 per husholdning per år – pluss det de sparer på vedlikehold.

– Det ingen snakker om, er at en kan også spare ganske mye på vaktmestertjenester, sier Berrefjord.

Vaktmesterordningen kostet sameiet 130 000 i året før de byttet til bergvarme, blant annet fordi oljefyren måtte sjekkes to ganger i uka.

Nå har de et mye mer moderne anlegg, som i tillegg er koblet til nettet.

– Det gir en ekstra reduksjon i drift på 50 000 i året.

«The real deal»

Sameiet Ullevålsveien 109 sparer allerede penger etter mindre enn to år med bergvarme, og Ingvild Berrefjord hadde en udelt positiv opplevelse med Elektropluss som installerte og driver det.

– Jeg har aldri før vært borte i et firma som leverer så ordentlig, og som etterlater alt så ryddig og oversiktlig, sier hun.

– Elektropluss leverer en reell og god vare, det er «the real deal». Det er ikke gratis, men det er ordentlig.